Небеско камење

Изложба "Небеско камење" је ексклузивна поставка оригиналних метеорита који су пали на тло наше планете и једна је од највећих колекција метеорита у региону.

Чврста тела ванземаљског порекла, која пролазећи кроз атмосферу досегну површину планете називамо метеоритима. Њихово порекло се углавном везује за астероиде, али постоје и метеорити који на Земљу долазе са суседног Марса или Месеца. Метеорите делимо на виђене, у смислу да је уочен њихов пролазак кроз атмосферу и нађене. Имена метеорита су везана за место пада и обично су праћена бројем, јер је чест случај да дође до распрскавања током проласка кроз атмосферу па један метеорит има више делова. За сада се зна за више од 17.000 метеорита, који се чувају у специјализованим институцијама. Тренутно се овај број рапидно повећава.

      

 

Изложба се састоји и од три реплике значајнијих метеорита који су пали на територију садашње Србије, а то су сокобањски, јелички и димитровградски метеорит, који је и највећи пронађени метеорит у Србији, дуго познат као “димитровградско гвожђе”. Посетиоци могу да сазнају када су ови метеорити откривени, колико су тешки и каква им је структура.