СВИ-БАЈК

 

Све веће гужве у сабраћају, препуни паркинг простори, загађење ваздуха, проблеми су са којим се боре сви градови и урбане средине. Управо развој бициклистичког саобраћаја и бицклистичке инфраструктуре, подршка у коришћењу бицикла као превозног средства, у великој мери ефикасно решавају наведене проблеме. Сведоци смо да је заштита животне средине данас глобална светска тема о којој се много говори, а Природњачки центар Србије у Свилајнцу, као друштвено одговорна институција је скренуо пажњу на овај глобални проблем и у исто време деловао локално увођењем система за изнајмљивање бицикли који смо назвали СВИ-БАЈК. На овај начин потрудили смо се да подигнемо свест грађана и скренемо пажњу на овај проблем, а у исто време нашим посетиоцима олакшамо кретање и туристички обилазак Свилајнца и околине.

Систем за издавање бицикала садржи централни тотем за контролу РФИД картица корисника услуга, постоље за одлагање – закључавање бицикала, софтвер за контролу издавања бицикала, контролу времена проведеног ван постоља и статистичке податке о коришћењу бицикала.

Корисник бицикле на билетарници Природњачког центра Србије у Свилајнцу потписује уговор и преузима РФИД картицу којом откључава бицикл, прислањањем картице на дисплеј тотема. Приликом враћања корисник је дужан да бицикл врати на постоље за одлагање - закључавање бицикли, тј. на исто место са ког је и узео бицикл.

Изнајмљивање бицикли за све наше посетиоце је бесплатно уз карту за Природњачки центар Србије у Свилајнцу.