ПРВИ „ПРОТОН“ - ФЕСТИВАЛ НАУКЕ

Датум објављивања: 4 March

Први „ПРОТОН“ - ФЕСТИВАЛ НАУКЕ у организацији Природњачког центра Србије у Свилајнцу свечано је отворен данас у присуству око хиљаду ђака и професора из Свилајнца и окружења.

Учешће на фестивалу науке узеле су релевантне и значајне институције Републике Србије, које посетиоце на занимљив начин уводе у свет науке:

  • На узбудљивој страни закона –Припадници МУП Србије, ПУ Јагодина, одсек криминалистичке и противдивизионе технике: приказују форензичке начине вршења увиђаја кривичних дела, пуштају вас да завирите у свет форензике.
  • Живот биљке – наш ваздух – Гимназија „Светозар Марковић“, Ниш:. Осветљавају теме о томе зашто су биљке баш зелене, шта раде дању, а шта ноћу, а ви сазнајте баш све што хоћете о „зеленим чудима“ које (наш) живот значе.
  • Прошлост која открива тајне - Филозофски факултет Универзитета у београду - Клуб студената археологије Београд: Земља чува многе тајне, али када је реч о археолошким налазашитима уз помоћ научне реконструкције многе древне тајне успешно угледају светлост дана. Пруказују једно археолошко налазиште И многе оригиналне И аутентичне експонате.
  • Друмска стрела – Прва српска формула: Формула студент тим Машински факултет – Ако никада нисте видели формулу уживо ово је јединствена прилика и то формулу која је направљена у Србији

-НАВАК – Национална возачка академија и САТ медиа гроуп

  • Свет тераријума – ПМФ Крагујевац и индивидуални излагачи – упознајте се са живим светом тераријума: змијама, пауцима, гуштерима...
  • програм – Свилајнац: Посебно смо поносни на преко 100 ученика основних и средњих школа са територије Општине Свилајнац, учесника нашег фестивала науке, који су обучени за извођење занимљивих огледа из физике и хемије у оквиру нашег програма ‚‚ExperTeen‚‚

DSC_1383 (1280x853) (300x200)

DSC_1439 (1024x683) (300x200)

DSC_1425 (1280x853) (300x200)

Једна од основних улога Природњачког центра Србије је промовисање науке и приближавање научних садржаја широј публици на један модеран и иновативан начин. Учеснике, госте фестивала и посетиоце поздравио је и дочекао председник општине Свилајнац Предраг Милановић, истичући да је Свилајнац по први пут домаћин једне овакве научне манифестације: “Свилајнац је показао да има капацитета да прави прворазредне научне догађаје, што није баш честа ситуација са мањим општинама. Изузетно сам поносан, јер су ово резулатати нашег вишегодишњег рада и труда. Велика је ствар окупити овако велике и значајне научне инситуције наше земље на једном месту, а уједно овај фестивал потврђује и основну функцију и циљ Природњачког центра, а то је промовисање научних садржаја, приближавање различитих области и што широј публици. Мислим да је “Протон” то доказао” – изјавио је Милановић.

Директор Природњачког центра Србије и организатор фестивал Ирена Дубравац позвала је све грађане да дођу на Фестивал науке И успут уживају и у свим садржајима Природњачког центра: “Цена карте за фестивал науке је 300 динара, а уз ту улазницу можете обићи и сталне изложбе Природњачког центра – Геолошки времеплов, Свет минерал и стена, Свет диносауруса, упознати животињси свет наше земље, видети српске метеорите, поставку палеонтологија и уживати у нашем забавном парку на отвореном са 20 врста диносауруса у живом облику”. Природњачки центар Србије у Свилајнцу поделио је специјалне захвалнице свим учесницима фестивал, који се одржава се у петак и суботу у периоду од 10 до 18 часова.

Природњачки центар на Копаонику
29 January

Природњачки центар „Свилајнац“ у периоду од 01.02. дo 15.02.2020. године понудиће свој програм образовног туризма и гостима хотела Гранд на Копаонику. »

150 GODINA PERIODNOG SISTEMA HEMIJSKIH ELEMENATA
3 December

»

ОТВАРАЊЕ НОВЕ ИЗЛОЖБЕ “ПРЕДЕО И ВОДА”
17 October

»

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА 2019
25 September

»

Манифестација "Open Youth Fair" - Нови Сад
10 July

»