ПРВИ „ПРОТОН“ - ФЕСТИВАЛ НАУКЕ

Датум објављивања: 4 March

Први „ПРОТОН“ - ФЕСТИВАЛ НАУКЕ у организацији Природњачког центра Србије у Свилајнцу свечано је отворен данас у присуству око хиљаду ђака и професора из Свилајнца и окружења.

Учешће на фестивалу науке узеле су релевантне и значајне институције Републике Србије, које посетиоце на занимљив начин уводе у свет науке:

  • На узбудљивој страни закона –Припадници МУП Србије, ПУ Јагодина, одсек криминалистичке и противдивизионе технике: приказују форензичке начине вршења увиђаја кривичних дела, пуштају вас да завирите у свет форензике.
  • Живот биљке – наш ваздух – Гимназија „Светозар Марковић“, Ниш:. Осветљавају теме о томе зашто су биљке баш зелене, шта раде дању, а шта ноћу, а ви сазнајте баш све што хоћете о „зеленим чудима“ које (наш) живот значе.
  • Прошлост која открива тајне - Филозофски факултет Универзитета у београду - Клуб студената археологије Београд: Земља чува многе тајне, али када је реч о археолошким налазашитима уз помоћ научне реконструкције многе древне тајне успешно угледају светлост дана. Пруказују једно археолошко налазиште И многе оригиналне И аутентичне експонате.
  • Друмска стрела – Прва српска формула: Формула студент тим Машински факултет – Ако никада нисте видели формулу уживо ово је јединствена прилика и то формулу која је направљена у Србији

-НАВАК – Национална возачка академија и САТ медиа гроуп

  • Свет тераријума – ПМФ Крагујевац и индивидуални излагачи – упознајте се са живим светом тераријума: змијама, пауцима, гуштерима...
  • програм – Свилајнац: Посебно смо поносни на преко 100 ученика основних и средњих школа са територије Општине Свилајнац, учесника нашег фестивала науке, који су обучени за извођење занимљивих огледа из физике и хемије у оквиру нашег програма ‚‚ExperTeen‚‚

DSC_1383 (1280x853) (300x200)

DSC_1439 (1024x683) (300x200)

DSC_1425 (1280x853) (300x200)

Једна од основних улога Природњачког центра Србије је промовисање науке и приближавање научних садржаја широј публици на један модеран и иновативан начин. Учеснике, госте фестивала и посетиоце поздравио је и дочекао председник општине Свилајнац Предраг Милановић, истичући да је Свилајнац по први пут домаћин једне овакве научне манифестације: “Свилајнац је показао да има капацитета да прави прворазредне научне догађаје, што није баш честа ситуација са мањим општинама. Изузетно сам поносан, јер су ово резулатати нашег вишегодишњег рада и труда. Велика је ствар окупити овако велике и значајне научне инситуције наше земље на једном месту, а уједно овај фестивал потврђује и основну функцију и циљ Природњачког центра, а то је промовисање научних садржаја, приближавање различитих области и што широј публици. Мислим да је “Протон” то доказао” – изјавио је Милановић.

Директор Природњачког центра Србије и организатор фестивал Ирена Дубравац позвала је све грађане да дођу на Фестивал науке И успут уживају и у свим садржајима Природњачког центра: “Цена карте за фестивал науке је 300 динара, а уз ту улазницу можете обићи и сталне изложбе Природњачког центра – Геолошки времеплов, Свет минерал и стена, Свет диносауруса, упознати животињси свет наше земље, видети српске метеорите, поставку палеонтологија и уживати у нашем забавном парку на отвореном са 20 врста диносауруса у живом облику”. Природњачки центар Србије у Свилајнцу поделио је специјалне захвалнице свим учесницима фестивал, који се одржава се у петак и суботу у периоду од 10 до 18 часова.

ИЗАБРАНО ИМЕ ЗА МАСКОТУ ПРИРОДЊАЧКОГ ЦЕНТРА СРБИЈЕ - СВИДИ!!!
30 April

Првог дана сајма туризма, на коме се ове године представио и Природњачки центар Србије, свечано је објављено име маскоте Природњачког центра Србије - СВИДИ. »

ОТВАРАЊЕ ПРИРОДЊАЧКОГ ЦЕНТРА 29.ЈУНА 2015. ГОДИНЕ!
30 April

На конференцији за новинаре, одржаној првог дана Сајма туризма,председник општине Свилајнац Предраг Милановић најавио је велико свечано отварање Природњачког центра за Дан општине Свилајнац »