ОТВОРЕНЕ ДВЕ НОВЕ ИЗЛОЖБЕ У ПРИРОДЊАЧКОМ ЦЕНТРУ СРБИЈЕ

Датум објављивања: 1 April

"Биоархеологија Ђердапа" и "Сведоци леденог доба" нове су ексклузивне изложбе Природњачког центра Србије у Свилајнцу, које су од данас свечано отоворене за све посетиоце. Обе изложбе, поред савременог дизајна и иновативног приступа у музејском излагању, садрже велики број атрактивних, оригиналних експоната људских и материјалних остатака културе Лепенског Вира и крупних сисара који су живели на територији данашње Србије у време последњег Леденог доба. На овај начин Природњачки центар Србије остварује свој примарни циљ, а то је константно улагање у науку и едукацију, као и њихова популаризација. Обе изложбе су врло атрактивне, ексклузивне и представљају природно-историјска богатства и наслеђа наше земље. Изложбе је званично отворио директор телевизије РТС-в.д. и главни и одговорни уредник образовно-научног програма РТС-а господин Илија Церовић: „Веома је важна и подршка медија у промоцији науке и научних садржаја, медији морају континуирано подстицати целокупну зајендницу на пољу популаризације науке. Зато је овај догађај данас изузетно важан“ – изјавио је Церовић. Изложба „Сведоци леденог доба“ организована је у сарадњи са Природњачким музејем Београд, који су од самог почетка пријатељи и стручна подршка Природњачком центру Србије у Свилајнцу: „Природњачки центар у Свилајнцу представља светлу тачку на научно-туристичкој мапи Србије јер, и овим изложбама, и досадашњим својим радом негује културно-историјско и природно наслеђе наше земље“ – изјавио је Славко Спасић, директор Природњачког музеја Београд.

Svedoci ledenog doba

Изложба „Биоархеологија Ђердапа“ реализује се у сарадњи са Филозофским факултетом из Београда и по први пут је постављена и представљена ван Филозофског факултета: „Изложба "Биоархеологија Ђердапа" на интересантан начин представља посетиоцима јединствену културу Лепенског Вира. Током година истраживања на овом локалитету откривено је насеље чија је старост око 10.000 година и припада граници мезолит-неолит, као и низ предмета из свакодневног живота, уметничке творевине, алати, оруђа и добро очувани људски скелети“ – изјавила је Јелена Јовановић са Филозофског факултета.

Bioarheologija Đerdapa

Изложбу је отворио и председник општине Свилајнац Предраг Милановић који је истакао како Свилајнац већ неколико година уназад највише улаже у образовање, просвету, науку: „Природњачки центар је заживео као научни пројекат, ово му је тек прва година и заузео је своје место на туристичкој мапи Србије. Показало се и да научна заједница јако подржава ову институцију и ми настављамо да делујемо у два правца са овим пројектом, а то су промоција Свилајнца и, што је битније, промоција науке и образовања“ – изјавио је Милановић и додао да се ове године очекује преко 100.000 посетилаца. Изложбе ће бити изложене у галерији Природњачког центра Србије све до краја године.

ИЗАБРАНО ИМЕ ЗА МАСКОТУ ПРИРОДЊАЧКОГ ЦЕНТРА СРБИЈЕ - СВИДИ!!!
30 April

Првог дана сајма туризма, на коме се ове године представио и Природњачки центар Србије, свечано је објављено име маскоте Природњачког центра Србије - СВИДИ. »

ОТВАРАЊЕ ПРИРОДЊАЧКОГ ЦЕНТРА 29.ЈУНА 2015. ГОДИНЕ!
30 April

На конференцији за новинаре, одржаној првог дана Сајма туризма,председник општине Свилајнац Предраг Милановић најавио је велико свечано отварање Природњачког центра за Дан општине Свилајнац »