ОТВОРЕНЕ ДВЕ НОВЕ ИЗЛОЖБЕ У ПРИРОДЊАЧКОМ ЦЕНТРУ СРБИЈЕ

Датум објављивања: 1 April

"Биоархеологија Ђердапа" и "Сведоци леденог доба" нове су ексклузивне изложбе Природњачког центра Србије у Свилајнцу, које су од данас свечано отоворене за све посетиоце. Обе изложбе, поред савременог дизајна и иновативног приступа у музејском излагању, садрже велики број атрактивних, оригиналних експоната људских и материјалних остатака културе Лепенског Вира и крупних сисара који су живели на територији данашње Србије у време последњег Леденог доба. На овај начин Природњачки центар Србије остварује свој примарни циљ, а то је константно улагање у науку и едукацију, као и њихова популаризација. Обе изложбе су врло атрактивне, ексклузивне и представљају природно-историјска богатства и наслеђа наше земље. Изложбе је званично отворио директор телевизије РТС-в.д. и главни и одговорни уредник образовно-научног програма РТС-а господин Илија Церовић: „Веома је важна и подршка медија у промоцији науке и научних садржаја, медији морају континуирано подстицати целокупну зајендницу на пољу популаризације науке. Зато је овај догађај данас изузетно важан“ – изјавио је Церовић. Изложба „Сведоци леденог доба“ организована је у сарадњи са Природњачким музејем Београд, који су од самог почетка пријатељи и стручна подршка Природњачком центру Србије у Свилајнцу: „Природњачки центар у Свилајнцу представља светлу тачку на научно-туристичкој мапи Србије јер, и овим изложбама, и досадашњим својим радом негује културно-историјско и природно наслеђе наше земље“ – изјавио је Славко Спасић, директор Природњачког музеја Београд.

Svedoci ledenog doba

Изложба „Биоархеологија Ђердапа“ реализује се у сарадњи са Филозофским факултетом из Београда и по први пут је постављена и представљена ван Филозофског факултета: „Изложба "Биоархеологија Ђердапа" на интересантан начин представља посетиоцима јединствену културу Лепенског Вира. Током година истраживања на овом локалитету откривено је насеље чија је старост око 10.000 година и припада граници мезолит-неолит, као и низ предмета из свакодневног живота, уметничке творевине, алати, оруђа и добро очувани људски скелети“ – изјавила је Јелена Јовановић са Филозофског факултета.

Bioarheologija Đerdapa

Изложбу је отворио и председник општине Свилајнац Предраг Милановић који је истакао како Свилајнац већ неколико година уназад највише улаже у образовање, просвету, науку: „Природњачки центар је заживео као научни пројекат, ово му је тек прва година и заузео је своје место на туристичкој мапи Србије. Показало се и да научна заједница јако подржава ову институцију и ми настављамо да делујемо у два правца са овим пројектом, а то су промоција Свилајнца и, што је битније, промоција науке и образовања“ – изјавио је Милановић и додао да се ове године очекује преко 100.000 посетилаца. Изложбе ће бити изложене у галерији Природњачког центра Србије све до краја године.

ЛЕТО У ПРИРОДЊАЧКОМ - НАЈАВА ВИКЕНДА
6 July

У суботу 9. јула у Природњачком центру Србије у оквиру манифестације Лето у Природњачком 2016. посетиоце ће забављати карикатуриста Горан Ћеличанин од 10 до 13 часова. »

БЕСПЛАТНО НА ГРАДСКЕ БАЗЕНЕ
4 July

Овог лета сви посетиоци Природњачког центра Србије могу уз купљену улазницу да бесплатно уђу и уживају на градским базенима у Свилајнцу. »

САРАДЊА ПРИРОДЊАЧКОГ ЦЕНТРА И SOCIETE GENERALE БАНКЕ У СВИЛАЈНЦУ
10 June

Представништво Социете Генерале банке у Свилајнцу одлучило је да поклони 30 ваучера за улаз у Природњачки центар Србије. »

РЕЦИКЛИРАЈ ЛИМЕНКЕ - ПОСТАВЉЕНА ПРЕСА ЗА ЛИМЕНКЕ У РЕСТОРАНУ ПРИРОДЊАЧКОГ ЦЕНТРА
17 May

Преса за лименке уручена је и постављена данас у парку Природњачког центра Србије у Свилајнцу, захваљујући сарадњи у оквиру ГИЗ ИМПАЦТ пројекта. »

РАДНО ВРЕМЕ ЗА ВРЕМЕ УСКРШЊИХ ПРАЗНИКА
28 April

Обавештавамо вас да за време предстојећих празника радимо уобичајено, сваког дана ( и на дан Васкрса ) од 9 до 17 часова. »