ОТВОРЕНА ПРВА ГОСТУЈУЋА ИЗЛОЖБА ПРИРОДЊАЧКОГ ЦЕНТРА СРБИЈЕ – СВЕТ РИБА

Датум објављивања: 2 December

01. децембар 2015. године Синоћ је свечано отворена прва гостујућа изложба у Природњачком центру Србије – „СВЕТ РИБА“. Ова изложба се реализује у сарадњи са Природњачким музејем из Београда и до сада није виђена у Србији на овакав начин. Поставка је урађена на спрату Природњачког центра и овде ће бити изложена све до 18. јануара 2016. године, до када ће и сви посетиоци моћи да је виде.

DSC_0781 (640x427)

Кроз Природњачки центар Србије до сада је прошло више од 30.000 посетилаца, а овом гостујућом изложбом најављује се богат и разноврстан програм са бројним новитетима следеће године. Изложбу су отворили председник општине Свилајнац Предраг Милановић и директор Природњачког музеја Београд Славко Спасић. Председник општине Свилајнац Предраг Милановић најавио је да ће сви одлични ђаци из Свилајнца добити бесплатне карте за Природњачки центар, како би могли да виде ову изложбу: „Посао Природњачког центра Србије јесте да мотивише ученике и младе на учење и науку, и наравно, најбоље да буду још бољи. Ово је прва гостујућа изложба и прва на спрату објекта Природњачког центра који нам остаје да попунимо поставкама и ми смо упутили допис надлежном министарству за одобравање средства за те изложбе и надамо се позитивном одговору“.

DSC_0801 (640x427)

Из Природњачког музеја Београд кажу да је ово наставак одличне сарадње ове институције са Природњачким центром Србије у Свилајнцу и да ће они и даље бити стручна и едукативна подршка: „Овакав центар је пример како се промовише природна културна баштина и наше земље, али и света. Сада је дошло време да завиримо и у дубине мора, што нам нуди ова изложба СВЕТ РИБА, која садржи ексклузивне и ретке експонате, све из јужног Јадрана. Можете видети и ајкуле које живе у Јадрану и осетити колико је свет риба богат и разноврсан“ – објаснио је директор Природњачког музеја Београд Славко Спасић. Иначе,изложба „Свет риба“обухвата 59 препарата риба, комерцијалних и ретких врста, уловљених у јужном Јадрану. Класичним концептом излагања, кроз две тематске целине, представљена је разноврстност риба јужног Јадрана и то храсквичавих риба ајкула и ража, као и кошљориба. Од 29 врста ајкула, колико их живи у јужном Јадрану, на изложби је представљено скоро половина врста. Изложене су приднене врсте, морске мачке, ајкула прасац, као и костељ, модруљ, глушац, бројне врсте које спадају у мање ајкуле (током живота највише нарсту до 1.5 м) као и велике ајкуле лисице и волоња, које током живота могу да достигну дужине и до 5 м. Ове крупне ајкуле имају карактеристичну хидродинамичну форму окретних и брзих грабљивица, спретно лове другу рибу.

DSC_0785 (640x427)

Иако је страх нејчешће осећање које нам изазива спомен ајкула изложба води посетиоце у сасвим другом правцу, представљајући ове врсте као савршенство природе, чији склад облика и пропорција у потпуности испуњава њихов задатак опстанка на врху ланца исхране као највећих предатора у мору. Представља их и као брижне мајке које рађају живе младунце, а изглед изложених ајкула, зедепастог тела, или чак хидродинамичних форми са малим устима без зуба говори о томе да већина њих није опасна по човека, о чему сведочи и чињеница да никада није забележен напад на човека ни једне изложене врсте.