НАЈАВА ПРОЛЕЋНЕ СЕЗОНЕ

Датум објављивања: 18 January

Овог пролећа посетиоце Природњачког центра Србије у Свилајнцу, поред сталне поставке, очекују и две нове изложбе: Вулкан и Геодиверзитет Србије. Ове изложбе објашњавају геолошку прошлост наше земље и јединствене су на овим просторима. Изложба Вулкан је смештена у парку Природњачког центра у моделу "правог" вулкана висине око 10 метара. У унутрашњости овог вулкана смештена је јединствена изложба на тему вулканологије, која посетиоцима пружа одговор на питања: Шта су вулкани?; Где се они налазе?; Која је њихова улога на Земљи?; Какви све вулкани постоје?; Да ли је било вулкана у Србији?; као и поставка стена вулканског порекла из различитих крајева света. Спољашност вулкана објашњава његову грађу и функцију, као и неке посебне феномене својствене вулканима - изазивање огромних, разорних таласа тсунамија. Посетиоци ће тако имати прилику да шетњом кроз вулкан сазнају и науче све о њима, на интересантан и несвакидашњи начин. Изложба Геодиверзитет Србије биће смештена на спрату Природњачког центра у Свилајнцу. Ова занимљива поставка представља упрошћени геолошки профил Србије који се простире у правцу Никшић - Видин до дубине од око 10 километара. Другим речима посетиоци ће моћи да сазнају како би изгледало када би неко пресекао тло наше земље у поменутом правцу. На том пресеку се јасно виде геолошке формације које изграђују нашу земљу, као и простор ишчезлог океана Тетиса, који је нестао "сударањем" афричке и европске тетктонске плоче баш на простору Србије. Геолошки профил Србије употпуњен је примерцима оригиналних стена које су карактеристичне за наше просторе и које су означене на самом профилу. Посетиоци ће имати јединствену прилику да сазнају нешто о геолошкој прошлости наше земље, њеној геолошкој грађи и другим геолошким феноменима који су карактеристични за Србију. Један сегмент ове изложбе је посвећен рудном благу Србије тј. приказом који се све корисни минерали могу наћи у нашој земљи. Овај сегмент ће бити представљен металогенетском картом Србије на којој ће бити уцртана сва значајнија лежишта минералних сировина. У пратећим витринама биће изложени примерци неких корисних минерала - од метала, неметала, преко грађевинских сировина до фосилних горива. Тренутно су у току радови на поменутим изложбама, а о датуму отварања бићете благовремено обавештени.

ПОРОДИЧНИ ДАНИ У СВИЛАЈНЦУ
31 January

У периоду празника од 15. до 18. фебруара 2018. година очекују вас "Породични дани у Свилајнцу". »

ОБАВЕШТЕЊЕ
22 January

Обавештавамо посетиоце да ће Природњачки центар Србије Свилајнац бити затворен за посетиоце од 29.01.2018. године до 15.02.2018. године »

ПРИРОДЊАЧКИ ЦЕНТАР НА ТРГУ БАЈКИ
28 December

На Тргу бајки у Београду (Звездара) ове године изложили смо три модела диносауруса - диноникуса, велосираптора и младунца једног од најпознатијих диносауруса - тираносаурус рекса. »

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ 2017
19 December

Природњачки центар Србије Свилајнац био је по трећи пут учесник Фестивала науке, који се одржао од 14. до 17. децембра 2017. године на Београдском сајму. »

ДЕЧИЈИ НОВОГОДИШЊИ ПРОГРАМ
28 November

»