НАЈАВА ПРОЛЕЋНЕ СЕЗОНЕ

Датум објављивања: 18 January

Овог пролећа посетиоце Природњачког центра Србије у Свилајнцу, поред сталне поставке, очекују и две нове изложбе: Вулкан и Геодиверзитет Србије. Ове изложбе објашњавају геолошку прошлост наше земље и јединствене су на овим просторима. Изложба Вулкан је смештена у парку Природњачког центра у моделу "правог" вулкана висине око 10 метара. У унутрашњости овог вулкана смештена је јединствена изложба на тему вулканологије, која посетиоцима пружа одговор на питања: Шта су вулкани?; Где се они налазе?; Која је њихова улога на Земљи?; Какви све вулкани постоје?; Да ли је било вулкана у Србији?; као и поставка стена вулканског порекла из различитих крајева света. Спољашност вулкана објашњава његову грађу и функцију, као и неке посебне феномене својствене вулканима - изазивање огромних, разорних таласа тсунамија. Посетиоци ће тако имати прилику да шетњом кроз вулкан сазнају и науче све о њима, на интересантан и несвакидашњи начин. Изложба Геодиверзитет Србије биће смештена на спрату Природњачког центра у Свилајнцу. Ова занимљива поставка представља упрошћени геолошки профил Србије који се простире у правцу Никшић - Видин до дубине од око 10 километара. Другим речима посетиоци ће моћи да сазнају како би изгледало када би неко пресекао тло наше земље у поменутом правцу. На том пресеку се јасно виде геолошке формације које изграђују нашу земљу, као и простор ишчезлог океана Тетиса, који је нестао "сударањем" афричке и европске тетктонске плоче баш на простору Србије. Геолошки профил Србије употпуњен је примерцима оригиналних стена које су карактеристичне за наше просторе и које су означене на самом профилу. Посетиоци ће имати јединствену прилику да сазнају нешто о геолошкој прошлости наше земље, њеној геолошкој грађи и другим геолошким феноменима који су карактеристични за Србију. Један сегмент ове изложбе је посвећен рудном благу Србије тј. приказом који се све корисни минерали могу наћи у нашој земљи. Овај сегмент ће бити представљен металогенетском картом Србије на којој ће бити уцртана сва значајнија лежишта минералних сировина. У пратећим витринама биће изложени примерци неких корисних минерала - од метала, неметала, преко грађевинских сировина до фосилних горива. Тренутно су у току радови на поменутим изложбама, а о датуму отварања бићете благовремено обавештени.

ИЗАБРАНО ИМЕ ЗА МАСКОТУ ПРИРОДЊАЧКОГ ЦЕНТРА СРБИЈЕ - СВИДИ!!!
30 April

Првог дана сајма туризма, на коме се ове године представио и Природњачки центар Србије, свечано је објављено име маскоте Природњачког центра Србије - СВИДИ. »

ОТВАРАЊЕ ПРИРОДЊАЧКОГ ЦЕНТРА 29.ЈУНА 2015. ГОДИНЕ!
30 April

На конференцији за новинаре, одржаној првог дана Сајма туризма,председник општине Свилајнац Предраг Милановић најавио је велико свечано отварање Природњачког центра за Дан општине Свилајнац »